De pijlers

Wat betekent een gezonde leefstijl?
Een gezonde leefstijl is meer dan alleen goede voeding. Het is eigenlijk goed zorgen voor je lichaam én je geest en je welzijn in het algemeen. Dus voldoende bewegen, afwisselend en gezond eten, een goede nachtrust, zingeving en ontspannen waar het kan. Maar ook gezonde relaties en financiële zekerheid hebben invloed op de kwaliteit van je leven..
Leefstijlhuis Meppel werkt met de volgende acht pijlers:

Voeding
“Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding.” – Hippocrates, grondlegger van de geneeskunde

Je rijdt in je auto (met dieselmotor) naar jouw afspraak. Je ziet dat je moet tanken. Je stopt bij een tankstation om te tanken. Tank je dan benzine? Nee, natuurlijk niet, want als je dat doet, weet je zeker dat je binnen een kilometer stil staat met alle schadelijke gevolgen voor de motor in jouw auto van dien.
Maar, waarom stop je dan wel verkeerde voedingsstoffen in jouw lichaam? Voeding is de brandstof die onze motor laat draaien. Het levert energie en essentiële bouwstoffen voor ons lichaam. Het is belangrijk voor de opbouw en herstelwerkzaamheden van cellen en organen. Zo zorgt voeding ervoor dat we kunnen functioneren. Met ongezonde voeding kan het lichaam deze functies niet goed uitvoeren. Ongezond eten kan de spijsvertering, stofwisseling en het hormoonsysteem verstoren en zelfs je emoties en prestaties beïnvloeden.

Beweging
“Leven is als fietsen. Om je evenwicht te bewaren moet je in beweging blijven.” – Albert Einstein

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Honderdduizenden jaren lang waren alle mensen op de wereld jager-verzamelaars: we moesten letterlijk bewegen om aan eten te komen.
Vergeleken bij deze geschiedenis is onze huidige voedingsindustrie nog piepjong.
Ons lichaam werkt nog hetzelfde als voorheen, maar tegenwoordig is lichamelijke activiteit niet meer nodig om aan voeding te komen. Het inactieve leven dat we tegenwoordig leiden is een van de grootste veroorzakers van gezondheidsklachten en chronische ziekten. Ook psychisch heeft bewegen een functie: we maken endorfines aan die zorgen voor een geluksgevoel én de onderdrukking van pijn.

Ontspanning
“Soms is ontspannen het meest productieve wat je kan doen.” – Mark Black

Ons lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Hoe vaak doe je eens echt even helemaal niks? De meeste van ons zijn in een constante staat van paraatheid, zelfs als we ‘rustig’ zitten. Deze chronische stressmodus kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten. Onze ademhaling is een belangrijke indicator: ongemerkt ademen de meeste mensen te snel. Bewust, rustig en kwalitatief goed ademhalen is van groot belang voor je gezondheid. En dat is iets wat je kunt leren.

Slaap
“Slaap is de gouden link tussen ons lichaam en onze gezondheid.” – Thomas Dekker

Er bestaat een medicijn dat alle orgaanfuncties verbetert, je hersenfuncties optimaal houdt, je immuunsysteem versterkt en je hormoonbalans herstelt… Dat wondermiddel is slaap.
Een gebrek aan (goede) slaap heeft direct effect op je gezondheid: het is o.a. funest voor je immuunsysteem en verstorend op de bloedsuikerspiegel. Slaapgebrek vergroot bovendien de kans op hart- en vaatziekten, beroertes en hartfalen. Dan hebben we het nog niet over de effecten op je geestelijke gesteldheid. Toch is 63% van de Nederlanders niet positief over de slaapkwaliteit. Kortom: er is werk aan de winkel! Goede slaap is onmisbaar voor een goede gezondheid.

Omgeving
“Als een bloem niet bloeit fix je de omgeving waarin hij groeit, niet de bloem.” – Alexander den Heijer

De omgeving waarin we leven speelt een grote rol in onze gezondheid. Externe factoren als lucht- en bodemverontreiniging, elektrosmog, UV-licht,de bewerking van onze voedingsmiddelen hebben allemaal gezondheidseffecten. Ook de sociale omgeving speelt een rol: onze werkomstandigheden, wat we in sociaal opzicht van elkaar verwachten, waar we aan moeten voldoen om ‘erbij te horen’. En dan de maatschappelijke factoren als de psychologische trucjes die de reclamewereld en de supermarkten toepassen om onze keuzes te beïnvloeden.
Je hebt niet overal invloed op, maar bewustwording is een belangrijke eerste stap. Je kan niet de hele wereld veranderen, maar wel die van jezelf.

Verzorging
“Creëer een leven dat goed voelt aan de binnenkant en er niet alleen mooi uitziet aan de buitenkant.” – onbekend

We staan er misschien niet vaak bij stil, maar ook onze lichamelijke verzorging heeft een groot effect op onze algehele gezondheid. Het overgrote deel van de verzorgingsproducten die we gebruiken – of het nu gaat om shampoo en haarproducten, zeep, deo’s en bodylotions of make-up – bevat toevoegingen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. En dan is er nog de interne verzorging: we weten allemaal dat alcohol, roken, en drugs een negatieve invloed hebben op de gezondheid, maar hoe zit het met het gebruik van medicatie?

Zingeving
“Het is niet wat we krijgen. Maar wie we worden en wat we bijdragen wat zingeving aan ons leven geeft”. Tony Robbins.  Amerikaanse coach, spreker en schrijver

Zingeving is het zoeken naar betekenis en de behoefte te ervaren dat wat we doen in het leven een waarde heeft. Het heeft te maken met belangrijke levenszaken als: omgaan met de gevolgen van een beperking of aandoening, regievoering over het eigen leven, sociale contacten en aanboren van talenten.
Zingeving kan heel groots zijn (je levensdoel), maar kan ook heel kleine handelingen inhouden (wat voeg ik vandaag toe aan dit project).

Mentaal welbevinden
“Geluk ontstaat als vanzelf wanneer lichaam, geest en ziel in harmonie zijn.” – Deepak Chopra

Lichaam en geest zijn geen losstaande concepten: ze zijn diep met elkaar verweven en werken samen op manieren die je je misschien niet eens kunt voorstellen. Stress is hiervan het meest voor de hand liggende voorbeeld: wanneer je niet goed om kan gaan met stress zal het zich ophopen en leiden tot allerlei lichamelijke en mentale problemen. Hoe goed je bestand bent tegen (chronische) stress is voor iedereen anders. Gelukkig is je mentale gezondheid iets waar je aan kunt werken: je kunt leren hoe je hersenen je gedrag beïnvloeden en werken aan je mindset en je mentale weerbaarheid.

Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid.

Je mentaal welbevinden wordt voor een deel bepaald door hoe goed je je voelt en door de positieve emoties die je ervaart. Het gaat dan over positief en optimistisch zijn, zelfvertrouwen hebben en je goed in je vel voelen. Positieve gevoelens beschermen je namelijk tegen moeilijkere momenten.

Mensen die mentaal gezond zijn, voelen zich niet alleen beter, maar voelen zich ook vaker verbonden met elkaar, zorgen over het algemeen goed voor hun kinderen, en zijn productief en van betekenis voor hun directe omgeving en de maatschappij.

Mentaal welbevinden gaat over hoe goed je je voelt, hoe gelukkig je bent. Het is belangrijk om in contact te komen met je gevoelens en te luisteren naar hoe je je echt voelt. Dit kan moeilijk zijn, omdat veel mensen hun gevoelens vaak binnenhouden of onderdrukken. Maar dat is niet gezond. Gevoelens willen gevoeld worden en moeten en moeten een weg naar buiten kunnen vinden.

Bewustzijn
“Het geheim van vooruit te komen in het leven is zich er op toe te leggen, altijd zo goed mogelijk en met volle bewustzijn te doen wat men onderneemt, zelfs de geringste kleinigheden”.  Edouard Charton

Bewustzijn is het menselijke vermogen om te kunnen ervaren of waarnemen. Het is een beleving en besef hebben van jezelf en je omgeving. Bewustzijn is wat de mens, mens maakt.

Bewustzijn is voor ons daarom het fundament onder alle pijlers. Heel vaak ben je niet (meer) bewust van de dingen die je doet. En daar is soms ook niets mis mee. Sommige dingen gaan automatisch en doe je vrijwel onbewust. Denk maar aan je ademhaling of aan de wandeling die je maakt. Ademhalen gaat vanzelf, maar als je er eens goed aandacht aan besteedt, merk je misschien wel dat je veel te snel of te oppervlakkig ademhaalt. En bij je wandeling zet je automatisch de ene voet voor de ander. Daar denk je niet meer over na. Maar zodra je een keer een enkel verstuikt, wordt het anders, dan schenk je er wel weer aandacht aan. En zo zijn we ook vaak niet bewust van wat we eten. Voor we het weten hebben we weer iets in onze mond gestopt omdat iemand het ons geeft. Maar is het wel de goede brandstof waar ons lichaam duurzaam op kan functioneren?

Zonder echt bewust te zijn van wat je doet, kan je niet goed je doelen bereiken. In onze optiek is het dan ook belangrijk om je bewustzijn te laten groeien en er naar te handelen. Want: “Wanneer het bewustzijn groeit, gaat het leven meer stromen”.

Onze inspiratie komt o.a. van https://www.leefjegezond.nl/leefstijlhuis/  en  https://leefstijlhuismethodiek.nl/leefstijlbegeleiding/